Очакванията на потребителите в еврозоната през януари са за спад на

...
Очакванията на потребителите в еврозоната през януари са за спад на
Коментари Харесай

ЕЦБ: Потребителите очакват спад на инфлацията и ръст на заплатите

Очакванията на потребителите в еврозоната през януари са за спад на инфлацията и повишение на заплатите. Това ускорява опасенията, че растежът на трудовите възнаграждения ще забави ефекта от напъните за контролиране на цените, показва изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Общата инфлация понижава относително бързо, само че основният ценови натиск продължава да се ускорява, частично заради бързото повишаване на номиналните заплати в областта на услугите. На този декор може да бъде направено съмнение, че нарастването на цените ще се окаже доста по-устойчиво, в сравнение с ЕЦБ чака. 

Проучване, направено сред към 14 000 потребители в шест от страните с най-големи стопански системи в еврозоната, демонстрира, че през януари те чакат инфлацията да се намали до 4,9 на 100 през идващите 12 месеца. Месец по-рано прогнозата им е за повишаване на цените с 5,0 на 100.

Домакинствата очакват номиналните им приходи да се покачат приблизително с 1,3 на сто през идващите 12 месеца. Това е непретенциозно нарастване като се има поради сериозното повишаване на цените, само че през декември 2022 година прогнозата беше за повишаване на приходите на семействата с 1,0 на 100, отбелязва Ройтерс. 

Представителите на ЕЦБ, които дефинират паричната политика на финансовата институция, считат, че номиналното нарастване на заплатите през тази година ще бъде към 5 на 100, което е най-бързият им растеж от години и може да докара до усложнения при определянето на лихвените проценти. Очаква се повишението на заплатите да резервира повишаването на цените и да затрудни ЕЦБ при постигането на задачата й, която е инфлацията да бъде лимитирана до 2 на 100 на годишна основа. 

От юли 2022 година насам Европейската централна банка увеличи лихвените проценти с 300 базисни пункта. Тя даде обещание да ги вдигне с още 50 базисни пункта на съвещанието си през идната седмица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР